Bez bramborového salátu si zřejmě nikdo z nás nedovede štědrovečerní večeři představit. Studený a uleželý salát ke smažené rybě či řízku zkrátka dokonale sedne. Zaručených receptů na ten „nejlepší“ najdete nespočet. Výhoda bramborového salátu je totiž v jeho variabilitě, kdy si každý může přidat suroviny, které má nejraději. Někdo tedy dává salám, jiný kukuřici a další vynechá vajíčka. V klasické podobě ale téměř vždy najdete brambory, celer, mrkev, hrášek, sterilované okurky a majonézu.
Neexistuje ten jediný správný recept na bramborový salát, důležité je, aby vám a vaší rodině chutnal.
Ale odkud se vlastně vzal? Takový pradědeček našeho bramborového salátu sahá až do carského Ruska poloviny 19. století. Tamní šéfkuchař připravoval pro své hosty luxusní a drahý salát z vařených brambor, majonézy, sterilovaných okurek a také třeba kaviáru a aspiku. Z naší kotliny musíme zmínit i kuchařku Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která ve své kuchařce z roku 1826 popsala recept na „míchaný salát zemčátkový“. Ovšem nebyla to žádná lahůdka jako známe dnes. Slavná kuchařka radila smíchat zbytky, například koroptve či uzený jazyk s bramborami, cibulí a majonézou. V podstatě šlo o jakýsi salát ze zbytků doplněný o brambory. V roce 1924 popsala kuchařka Marie Janků Sandtnerová recept na bramborový salát, který se podával o Štědrý večer k rybě. Jen místo majonézy se zalíval hovězím vývarem.
Tajné fígle, aby byl váš bramborový salát nezapomenutelný:
- na salát se nejvíce hodí brambory varného typu A (B a C by se mohly rozpadat)
- brambory (přibližně stejně velké) vařte ve slupce a loupejte je až po vychladnutí (klidně až druhý den)
- hotový salát dejte vychladit do lednice a podávejte až druhý den. Chutě se hezky pospojují a salát bude příjemně uleželý
- pro odlehčenější verzi můžete místo majonézy použít bílý selský jogurt a smetanu